SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'beheermake_cms'@'localhost' (using password: YES) Dé Beheermakelaar - belastingaangifte
Makelaardij
Terug naar Diensten

Belastingaangifte

Belastingaangifte 2016: voor 1 mei 2017 Vanaf 1 maart kunt u de belastingaangifte voor 2016 doen. Deze belastingaangifte moet vóór 1 mei 2017 binnen zijn bij de belastingdienst. Uw belastingaangifte is meteen een goed moment om te checken of je voorlopige teruggave ook nog klopt. Waar moet u precies op letten bij je belastingaangifte?


Belastingaangifte 2016: vóór 1 mei 2017

Vanaf 1 maart kunt u de belastingaangifte voor 2016 doen. Deze belastingaangifte moet vóór 1 mei 2017 binnen zijn bij de belastingdienst. Uw belastingaangifte is meteen een goed moment om te checken of je voorlopige teruggave ook nog klopt. Waar moet u precies op letten bij je belastingaangifte?

De Belastingdienst heeft al veel gegevens voor u ingevuld. Zoals u inkomen, de hypotheekrente die u betaald heeft in 2016, de WOZ-waarde van uw woning en uw spaarsaldo. U moet deze gegevens nog controleren. 

Heeft u een huis gekocht? Veel kosten zijn dan voor u aftrekbaar

Heeft u in 2016 een huis gekocht? Dan mag u een aantal kosten eenmalig aftrekken van je belastbaar inkomen, namelijk:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek
  • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Kosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht, dan kunt u ook de bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst aftrekken.

Hypotheek overgesloten? Kosten ook aftrekbaar

Als u in 2016 je hypotheek heeft overgesloten, dan mag u de kosten die u gemaakt heeft voor het oversluiten van uw hypotheek ook eenmalig opgeven bij je belastingaangifte van 2016. Dit zijn de volgende kosten:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor het oversluiten van uw hypotheek
  • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Kosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Boeterente

Heeft u deze kosten meegefinancierd in uw nieuwe hypotheek? Dan mag u de rente die u betaalt over dat extra hypotheekbedrag niet van de belasting aftrekken.

Tijdelijk twee huizen: Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

In principe mag u alleen de hypotheekrente die betrekking heeft op het huis waar u ook daadwerkelijk woont van de belasting aftrekken. Er is een uitzondering. Heeft u een nieuw huis gekocht, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan heeft u tijdelijk twee huizen en dus ook twee hypotheken. U mag dan ook de hypotheekrente van je oude hypotheek nog maximaal 3 jaar van de belasting aftrekken. Voorwaarde is wel dat uw oude woning te koop staat en in die tijd niet wordt verhuurd.

Rente over restschuld aftrekbaar

Heeft u uw vorige woning met verlies verkocht? En heeft u hiervoor een bedrag moeten lenen? Dan mag u de rente over deze lening maximaal 15 jaar van de belasting aftrekken.

Aftrekken kosten royeren oude hypotheek

Heeft u uw huis verkocht en de hypotheek volledig afgelost bij de geldverstrekker? Dan moet u deze laten uitschrijven (ook wel doorhalen of royeren genoemd) uit het kadaster. De notaris regelt dit voor u. Ook deze notariskosten kunt u bij uw belastingaangifte van uw belastbaar inkomen aftrekken.

Lineaire of annuïteitenhypotheek? Pas uw voorlopige teruggave aan.

Als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek heeft, los je iedere maand een stukje van je hypotheek af. Hierdoor betaald u ieder jaar steeds wat minder hypotheekrente. En is dus het bedrag dat je af kunt trekken van de belasting ook ieder jaar wat lager. Heeft u een voorlopige teruggave aangevraagd? Check dan of de hypotheekrente die u daarbij heeft opgegeven niet te hoog is. Anders loopt u het risico dat u later juist een bedrag moet terugbetalen aan de belastingdienst. Uw voorlopige aanslag wijzigt u via de website van de Belastingdienst.


© 2019 - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Pixel Creation webdesign Arnhem