SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'beheermake_cms'@'localhost' (using password: YES) Hoeveel levert extra aflossen eigenlijk op? - Dé Beheermakelaar Financiële Diensten
Makelaardij
Terug naar Nieuws

Hoeveel levert extra aflossen eigenlijk op?

Stel, je hebt een aardige teruggaaf van de Belastingdienst gekregen. Of je hebt een mooi bedrag van een familielid geërfd of een schenking gehad. Wanneer is het de moeite om extra af te lossen op je hypotheek? En wanneer kun je spaargeld beter in eigen zak houden?


Wat levert extra aflossen op?

Als voorbeeld: je betaalt op je aflossingsvrije hypotheek 5% rente. Maak je in één keer € 10.000 over, dan scheelt het je bruto zo’n € 40 per maand en dat is € 480 op jaarbasis. Hoeveel het in jouw geval netto precies kan schelen, is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van je rente, je inkomen en de aflossingsvorm. Bedenk dat het gaat om een blijvende besparing voor de hele periode dat je hypotheek nog loopt! Dus zelfs een kleine besparing per maand, kan toch fors oplopen.

Wanneer wel of niet?

De belangrijkste reden voor huisbezitters om extra af te lossen is het financiële voordeel dat je ermee behaalt. Andere argumenten kunnen zijn om sneller van de hypotheek ‘af te zijn’ of om op termijn de kans op een restschuld te verkleinen. Ook als je (pensioen-) inkomen in de toekomst lager uitvalt of het recht op hypotheekrenteaftrek na 30 jaar afloopt, dan kan extra aflossen de hypotheek betaalbaar houden.

Maar soms kan het verstandig zijn om juist niet extra af te lossen, bijvoorbeeld als je verhuisplannen hebt of wilt gaan oversluiten en daardoor een boete moet betalen. En steek sowieso niet al je spaargeld in je hypotheek! Zorg dat je wat achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven, zoals een kapotte auto of wasmachine.

Hoe werkt het?

We spreken van extra aflossen als je meer terugbetaalt van je hypotheek dan dat je elke maand verplicht bent. Dus naast twaalf keer het maandbedrag, maak je nog een extra bedrag over. In principe kun je bij alle hypotheekvormen extra aflossen, al werkt het niet bij elke hypotheekvorm hetzelfde. Bij een (bank-) spaarhypotheek los je bijvoorbeeld niet direct af, maar zet je het geld op de spaarrekening die aan de hypotheek gekoppeld is (extra storten). Dit kan financieel gezien zelfs aantrekkelijker zijn dan een extra aflossing, maar er gelden wel strenge fiscale regels. Dus laat je hier goed over adviseren!

Eigen regels

Elke geldverstrekker heeft eigen voorwaarden waaraan je moet voldoen als je extra wilt aflossen. Niet alleen voor het bedrag dat je mag overmaken, ook voor de manier waarop. Soms kun je zelf direct overboeken, bij anderen moet je het bedrag van te voren ‘aanmelden’.

Tot slot: je kunt niet onbeperkt extra aflossen. In de regel mag je 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per kalenderjaar aflossen. Heb je een hypotheek van € 200.000, dan gaat het dus om € 20.000. Los je meer af? Dan betaal je soms een boete. Laat je daarom goed adviseren.

Meer weten?

Kortom: extra aflossen of extra storten kan je veel voordeel opleveren, maar het is verstandig om van te voren wel uit te zoeken wat voor jou gunstig is. Een adviseur weet precies wat de mogelijkheden bij jouw geldverstrekker zijn en kan een rekensom en een aflosplanning voor je maken.


© 2019 - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Pixel Creation webdesign Arnhem