SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'beheermake_cms'@'localhost' (using password: YES) Kun jij je aflossingsvrije hypotheek aflossen? - Dé Beheermakelaar Financiële Diensten
Makelaardij
Terug naar Nieuws

Kun jij je aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Een aflossingsvrije hypotheek klinkt veel mensen als muziek in de oren. De maandlasten zijn laag en je kunt ook recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Niet zo vreemd dat deze hypotheekvorm ongekend populair was. Veel mensen hebben in het verleden een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Maar wat als de einddatum van je hypotheek nadert? Kun je je hypotheek dan aflossen of heb je daar niet bij stilgestaan?


 

Een aflossingsvrije hypotheek klinkt veel mensen als muziek in de oren. De maandlasten zijn laag en je kunt ook recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Niet zo vreemd dat deze hypotheekvorm ongekend populair was. Veel mensen hebben in het verleden een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Maar wat als de einddatum van je hypotheek nadert? Kun je je hypotheek dan aflossen of heb je daar niet bij stilgestaan? 

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Een aflossingsvrije hypotheek wil niet zeggen dat je de hypotheek niet hoeft af te lossen. Ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een einddatum. Wanneer de looptijd van je hypotheek bijna is verstreken, ontvang je van de bank toch echt een brief met het verzoek tot aflossing van de hypotheek. Heb jij op dat moment een grote som geld op je spaarrekening staan? Of heb je er op een andere manier voor gezorgd dat je een bedrag hebt voor de aflossing van je hypotheek? Bijvoorbeeld via een verzekering of een beleggingsrekening. Maar wat als je hier helemaal geen rekening mee hebt gehouden? Dat kan problemen opleveren. Het laatste wat je wilt is dat je huis verkocht moet worden, terwijl je er zo prettig woont.

Hypotheek verlengen?

De looptijd van een hypotheek en dus ook een aflossingsvrije hypotheek is meestal 30 jaar. Wanneer (helemaal) aflossen niet tot de mogelijkheden behoort, dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Misschien kun je je lening verlengen. Bij sommige banken is dit mogelijk. Maar let op; aan zo’n verlenging kan de bank voorwaarden stellen.

Hypotheek omzetten

Je hypotheek omzetten kan ook een optie zijn. Je sluit dan opnieuw een hypotheek af. Dit moet uiteraard op basis van je inkomen wel mogelijk zijn. En daar zit vaak de uitdaging. Als je bijna met pensioen gaat en je inkomen daalt, dan kan het omzetten van je hypotheek lastig worden. Bovendien zijn de toetsregels voor de maximale hypotheek de afgelopen jaren alleen maar strenger geworden. Je kunt vaak minder lenen dan in het verleden.

30 jaar hypotheekrenteaftrek

Je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van de belasting. Deze regel geldt vanaf 1 januari 2001. Heb je je hypotheek voor die datum afgesloten, dan is de termijn van 30 jaar per 1 januari 2001 ingegaan. Zijn de 30 jaar voorbij, dan krijg je geen geld meer terug van de belastingdienst.
Loopt op dat moment ook nog eens de looptijd van je hypotheek af, dan zijn de kansen op het omzetten van je hypotheek een stuk kleiner. Omdat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek gelden er andere toetsregels. Hierdoor kun je minder lenen.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is een cliché maar daarom niet minder waar. Hoe kun je voorkomen dat je in de problemen komt wanneer het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek nadert? Je kunt een aantal dingen doen. Ten eerste is het mogelijk om tussentijds extra af te lossen. Meestal mag je jaarlijks 10% of 20% boetevrij aflossen. Ook kun je nagaan of je je aflossingsvrije hypotheek nu al kunt omzetten naar een andere hypotheekvorm. Een vorm waarbij je wel aflost. Zo weet je zeker dat je de hypotheek op de einddatum hebt afgelost.

Advies over jouw situatie

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je precies weten wat dit betekent voor jouw persoonlijke situatie? En wat je kunt veranderen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Dan weet je precies waar je straks aan toe bent en of je actie moet ondernemen. Een geruststellend idee.


© 2019 - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Pixel Creation webdesign Arnhem