SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'beheermake_cms'@'localhost' (using password: YES) Samenwonen. Waar moet je op letten? - Dé Beheermakelaar Financiële Diensten
Makelaardij
Terug naar Nieuws

Samenwonen. Waar moet je op letten?

Jullie zijn al een tijdje gelukkig met elkaar. Het heen en weer gereis tussen twee woningen begint op te breken. Bovendien zien jullie een toekomst samen wel zitten. En dus besluiten jullie om de volgende stap te nemen: samenwonen. Wanneer jullie deze stap zetten is het verstandig om een aantal punten op papier te zetten.


Jullie zijn al een tijdje gelukkig met elkaar. Het heen en weer gereis tussen twee woningen begint op te breken. Bovendien zien jullie een toekomst samen wel zitten. En dus besluiten jullie om de volgende stap te nemen: samenwonen. Wanneer jullie deze stap zetten is het verstandig om een aantal punten op papier te zetten.

Samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen, dan is dat voor altijd. Dat is tenminste de intentie. Helaas is niets zeker. Mocht je onverhoopt toch uit elkaar gaan dan is het fijn als er afspraken op papier staan. Wanneer je niet gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, kun je een samenlevingscontract laten opstellen. In het samenlevingscontract kun je onder andere vastleggen wat de verdeling is van de kosten en inkomsten, welke spullen persoonlijk eigendom zijn en welke gezamenlijk, de verdeling van de spullen als je uit elkaar gaat.
Een samenlevingscontract laat je opstellen door een notaris. Wat je wel en niet vastlegt is aan jullie. De notaris kan je hierbij adviseren.

Wat als je partner komt te overlijden?

Stel je gaat samenwonen en één van jullie komt te overlijden; wie krijgt dan het geld, de spullen en het huis? Denk je dat je partner dat is? Dan heb je het mis. Je partner is niet automatisch ook je erfgenaam. Als je niets regelt dan krijgt jouw familie je bezittingen. En ook de helft van de spullen die je samen hebt aangeschaft. Zoals bijvoorbeeld jullie huis. Wil je dat je partner na jouw overlijden eigenaar wordt van jullie gezamenlijke spullen, zoals jullie woning? Dan kun je in het samenlevingscontract een verblijvingsbeding opnemen waarin je dit regelt of een testament laten maken.

Samenwonen en pensioen

Bouw je pensioen op via je werkgever? Dan kan je partner recht hebben op een nabestaandepensioen. Belangrijk is wel dat je partner wordt aangemeld bij het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap, dan geldt bij de meeste pensioenregelingen als voorwaarde dat je een samenlevingscontract moet hebben.  

Samenwonen en verzekeringen

Woon je allebei al op jezelf dan heb je allebei je eigen verzekeringen. Grote kans dat jullie dubbel verzekerd zijn. Zet op een rij welke verzekeringen jullie hebben. Zitten er dubbele bij? Zeg dan één van de verzekeringen op. En zorg dat jullie vervolgens allebei verzekerd zijn op één verzekering. Dit is namelijk vaak goedkoper.
Check ook of de dekking van jullie gezamenlijke verzekering klopt met de nieuwe situatie. De nieuwe meubels die je samen hebt gekocht, wil je namelijk wel verzekerd hebben. Net als de dure computer die je meeneemt.

Onbezorgd samenwonen

Samenwonen is vooral leuk. Samen bouwen aan een toekomst en je weinig zorgen hoeven te maken over later. Zorg dat je je zaken goed voor elkaar hebt. Wil je meer weten over samenwonen en de dingen waar je op moet letten? 


© 2019 - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Pixel Creation webdesign Arnhem