SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'beheermake_cms'@'localhost' (using password: YES) Scheiden? - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Makelaardij
Terug naar Nieuws

Scheiden?

De kogel is door de kerk: jullie gaan uit elkaar. Een beslissing die veel vragen en onzekerheid met zich mee kan brengen. Wie gaat waar wonen? Blijft één van jullie in het oude huis wonen of gaat die verkocht worden? En wat gebeurt er met de hypotheek? Hoe gaan de financiën opgedeeld worden? Huis & Hypotheek staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden, een haalbare oplossing te vinden en te zorgen voor goede afspraken zodat jullie allebei verder kunnen.


Verkopen of blijven wonen?

Als jullie het huis samen gekocht hebben, dan moet er besloten worden of één van jullie er blijft wonen of dat het huis verkocht gaat worden. Belangrijk is dat degene die blijft wonen, genoeg verdiend om de maandlasten in zijn eentje te betalen.

Allereerst moet het huis en de gehele hypotheekschuld op naam van de blijver geschreven worden. Is het huis in de afgelopen jaren meer waard geworden is? Dan is degene die blijft ook de helft van de overwaarde verschuldigd aan degene die vertrekt: uitkopen. De hypotheek kan hiervoor worden verhoogd of je kunt hiervoor eigen geld inzetten.

Kunnen jullie geen van beiden de maandlasten in je eentje betalen? Dan zit er helaas niets anders op dan het huis te verkopen.

 

Verkopen met winst

Verkopen met winst

Brengt het huis meer op dan toen jullie het kochten? Dan delen jullie in de winst. Eventueel kun je jouw deel van de overwaarde gebruiken voor een nieuw huis. Doe je dat niet en koop je een nieuw huis binnen drie jaar dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar: de bijleenregeling.

Verkopen met verlies

Verkopen met verlie

Brengt de woning minder op? Dan is een gedwongen verkoop extra vervelend, omdat jullie ook de eventuele restschuld met elkaar moeten delen. Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? In een aantal gevallen kan je restschuld kwijtgescholden worden.

 

En verder?

Naast de hypotheek en het huis, zijn er ook andere financiële zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • verdeling van de inboedel;

  • partner- en/of kinderalimentatie;

  • gebruik maken van de scheidingsregeling van de belastingsdienst;

  • gevolgen voor het pensioen.

De adviceurs van Dé Beheermakelaar  kijken met je mee en kunnen veel voor je regelen.


© 2019 - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Pixel Creation webdesign Arnhem