SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'beheermake_cms'@'localhost' (using password: YES) Wat is bouwrente? Is bouwrente aftrekbaar? - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Makelaardij
Terug naar Nieuws

Wat is bouwrente? Is bouwrente aftrekbaar?

Bouwrente kent verschillende vormen die fiscaal op verschillende manieren behandeld worden. In het volgende voorbeeld worden de verschillende vormen toegelicht van het begrip bouwrente. Voor het voorbeeld wordt een nieuwbouwwoning gebruikt met de volgende data: De bouw is op 1 februari gestart. De oplevering is 1 maart. De woning wordt op 1 april gekocht. Op 1 juni wordt de hypotheekakte getekend.


Voorbeeld

Een bedrag aan rente van 1 februari tot 1 april is opgenomen in de koopsom van de woning. Dit is rente die aan de aannemer verschuldigd is. De aannemer heeft namelijk op 1 februari de grond moeten kopen van de gemeente om erop te gaan bouwen. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar en heet bouwrente.

Onder bouwrente valt vaak ook nog een andere rente, die de koper verschuldigd is aan de aannemer. Over de periode van 1 april tot 1 juni wordt rente berekend over de bouwmaterialen die de aannemer gebruikt en dus moet voorschieten. Ook deze vorm van rente wordt bouwrente genoemd. Zolang deze rekeningen niet zijn betaald, is de koper deze rente verschuldigd aan de aannemer. Deze vorm van bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.

'Bouwrente' moet je niet verwarren met het begrip 'rente tijdens de bouw`. Na het passeren van de hypotheekakte op 1 juni, kunnen de rekeningen van de aannemer betaald worden. Vanaf dat moment wordt de verschuldigde rente niet meer betaald aan de aannemer, maar aan de geldverstrekker. Deze rente is de koper verschuldigd over het al opgenomen hypotheekbedrag. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Deze rente wordt 'rente tijdens de bouw' genoemd en wordt vaak verward met de term 'bouwrente'.

Om dubbele woonlasten (van je huidige woning en de nieuwbouwwoning) te voorkomen, is het mogelijk om een bedrag mee te financieren in de hypotheek. Dit bedrag wordt het bouwrentedepot genoemd. Uit het bouwrentedepot wordt de rente tijdens de bouw voldaan. De rente over het bouwrentedepot is fiscaal niet aftrekbaar. Twijfel je nog tussen bestaande bouw of nieuwbouw?

Meer informatie over bouwrente bij een nieuwbouwwoning?

Voor uitgebreide informatie over bouwrente kun je uiteraard ook een afspraak maken met één van onze adviseurs. Voor gerichte vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Dé Beheermakelaar Financiële Diensten of langskomen bij de voor jou dichtstbijzijnde vestiging van Dé Beheermakelaar. Je Dé Beheermakelaar Financiële Diensten-adviseur licht je graag volledig in.


© 2019 - Dé Beheermakelaar financiële diensten
Pixel Creation webdesign Arnhem